Pod egidą Fundacji PZU – Śladem europejskiej tożsamości Krakowa

W ramach realizacji projektu Pod  rękę  z  kulturą, współfinansowanego przez Fundację PZU, uczniowie naszej szkoły uczestniczą w zajęciach z cyklu  Za miedzą…

12 listopada dzieci z klasy drugiej oraz obu klas czwartych brały udział w wycieczce do Krakowa, w trakcie której poznawały kulturę naszych przodków. Wszystko zaczęło się od warsztatów w pałacu Krzysztofory, gdzie młodsi poznawali legendy krakowskie, natomiast starsi zgłębiali zagadnienia bronioznawstwa. Jako że bronioznawstwo nie jest nauką prostą, uczniowie odkrywali jej arkana za pomocą zmysłu wzroku, słuchu oraz dotyku. Po wysłuchaniu wykładu każdy mógł obejrzeć, a nawet przymierzyć przygotowane elementy uzbrojenia i zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie. Zajęcia dały nam obraz zmian jakim podlegało uzbrojenie na przestrzeni wieków.

Z zasobami nowej wiedzy udaliśmy się analizować ślady europejskiej tożsamości Krakowa, czyli zeszliśmy do podziemi rynku, gdzie na powierzchni ok. 4000 m2 stworzono, unikatowy na skalę europejską, rezerwat archeologiczny.

Już samo wejście robi piorunujące wrażenie, gdyż daje namacalne uczucie przeniesienia się w czasie, na średniowieczny krakowski rynek. Wszystko to za sprawą gwaru ulicznego, pieczołowicie przygotowanych makiet, hologramów i projekcji. Licznie zgromadzone zabytki (narzędzia, monety, ozdoby, figurki, elementy broni, przybory higieniczne) oraz rekonstrukcje, przybliżają życie codzienne – handel uliczny, pracę złotników i kowali, wygląd XII-wiecznej zabudowy, obrzędy związane z pochówkiem.

Podziemna ekspozycja prezentuje nie tylko bogatą historię Krakowa, ale też związki, jakie łączyły to miasto z najważniejszymi w średniowiecznej Europie ośrodkami handlu i kultury.

Zważeni wg krakowskiej prastarej miary, bogatsi w wiedzę o życiu przodków, świadomi legendarnej przeszłości dawnej stolicy Polski, syci wrażeń – wróciliśmy do Tarnowca.