Pod egidą Fundacji PZU – Muzeum Jednego Dnia

W ramach podsumowania projektu Pod rękę z kulturą w naszej szkole zostało otwarte Muzeum Jednego Dnia, w którym zgromadziliśmy materiały przywiezione z kolejnych „projektowych wypraw” lub wypracowane przez uczniów na potrzeby tegoż przedsięwzięcia. Po muzeum oprowadzani byli i starsi, i młodsi adepci nauki, a role kustoszek, z gracją pełną rzeczowości, odegrały uczennice klas III gimnazjum – Magdalena Świątek i Maria Wróblewska. Dziewczyny zgrabnie poprowadziły zwiedzających przez cudowny Sandomierz, urokliwy Kazimierz Dolny, historyczny Lublin i miasto idealne – Zamość. Snuły przy tym opowieści o kulturze ludowej oraz bezpośrednio z nią związanej kulturze żydowskiej. Nie zabrakło także wspomnień o tragicznych losach więźniów Majdanka.

Uczniowie przy tej okazji przypomnieli sobie, że Zakopane to nie tylko Krupówki, ale przede wszystkim kopalnia wiedzy o polskich artystach, folklorze i jedynym w swoim rodzaju stylu zakopiańskim. Muzeum Jednego Dnia okazało się dobrym pretekstem do analizy składników folkloru – były dyskusje o gwarach, strojach ludowych, zdobnictwie, rzemieślnikach, muzyce. Pamiętamy, że tworzywem kultury jest zarówno język/słowo, jak i obraz, rzeźba, taniec, muzyka, spektakl teatralny, operowy, baletowy, seans filmowy a nawet budynek i biżuteria.

Najważniejsze, że dostrzegamy piękno motywów tatrzańskich i zalipiańskich, znamy legendy z Krakowa, Sandomierza, Zamościa, Lublina, Kazimierza, Podhala, doceniamy wkład Żydów i Romów w cudowny wachlarz polskiej kultury i nawet jeśli prymitywnej, jak twórczość Nikifora, to jednak WYSOKIEJ.