Pod egidą Fundacji PZU – w Operze Krakowskiej

Uczniowie obu klas czwartych mieli niebywałą okazję wyjazdu do Opery Krakowskiej na spektakl baletowy „Dziadek do orzechów” – jeden z najpopularniejszych w świecie baletów klasycznych. Przypomnijmy, że baśń o „Dziadku do Orzechów i Królu Myszy” została ubrana w cudowną muzykę Piotra Czajkowskiego końcem XIX w. i stała się natchnieniem dla kolejnych pokoleń artystów baletu. Twórcą krakowskiego przedstawienia jest Emil Wesołowski, wybitny polski choreograf, który zespół baletowy poprowadził przez baśniowe światy scenografii Marka Grabowskiego w strojach pomysłu Marii Balcerek.

Opowieść o dziewczynce imieniem Klara, która za sprawą gwiazdkowej zabawki, dziadka do orzechów, wędruje przez baśniową krainę cudowności, gdzie wszystko jest możliwe, jak we śnie… – urzekła także i nas. Efektowna muzyka w połączeniu z sugestywnym tańcem na niemal dwie godziny przeniosła młodych widzów do świata, w którym Król Myszy walczy z Dziadkiem do orzechów po to, by wkrótce, dzięki czarodziejowi Drosselmeyerowi, trafić do krainy cudowności, w której rządzi Cukrowa Wróżka. Obserwujemy różnorodność świata – taniec hiszpański, arabski, chiński i rosyjski. Wirujące w tańcu pary odsłaniają obraz śpiącej Klary obok, pozostawionej w fotelu przed choinką, lalki Dziadka do orzechów.

Choć był to ostatni wyjazd dofinansowany ze środków projektu Pod rękę z kulturą, na pewno nie ostatni wyjazd do opery.