„Każdy może zobaczyć morze”

Nasza Fundacja była głównym organizatorem kolonii letniej w Jastrzębiej Górze, która odbyła się w terminie 28.07.2015 r. do 06.08.2015 r. w ramach projektu „Każdy może zobaczyć morze”. Jej uczestnikami było 50 dzieci z gminy Pleśna oraz gminy Tarnów. Podczas pobytu w Jastrzębiej Górze dzieci uczestniczyły w licznych zajęciach edukacyjno – wychowawczych, odkrywały własne zainteresowania, aktywnie i kulturalnie spędzały czas w gronie rówieśników. W czasie trwania kolonii dzieci zwiedziły m.in. Latarnię morską na Przylądku Rozewie, Fokarium   i Szlak Militarny na Helu, Gdańsk (Trakt Królewski, Kościół Mariacki, fontanna Neptuna, Żuraw, Długi Targ), Gdynię ( okręt ORP Błyskawica, żaglowiec „Dar Pomorza”, Akwarium Gdyńskie, przystań jachtowa), sopockie molo, odbyły rejs statkiem pirackim na trasie Gdańsk – Westerplatte – Gdańsk. Z dużym zainteresowaniem obejrzały muzeum „Kocham Bałtyk” w Swarzewie (największa na świecie kolekcja Lego Space) oraz uczestniczyły w warsztatach z robotyki. Podczas zajęć integracyjnych dzieci spędzały czas w atmosferze przyjaźni, poznając zasady współpracy i szacunku do innych. Dużą popularnością cieszyły się także inne formy zajęć zorganizowane podczas kolonii: warsztaty plastyczne, gry terenowe, ogniska połączone ze wspólnym śpiewaniem, pogodne wieczorki, nadmorskie wędrówki, zawody sportowe, kąpiele morskie, dyskoteki tematyczne, konkursy i quizy.

Organizacja kolonii była możliwa dzięki wsparciu finansowemu wielu osób i instytucji, którym organizatorzy oraz uczestnicy składają serdeczne podziękowania!!!

Kolonia-D6-003

Kolonia-D6-005