“Bezpiecznie na drodze” – Happening w Tarnowcu.

Szczytny cel przyświecał dziś najmłodszym uczniom Zespołu Szkół Publicznych w Tarnowcu podczas happeningu “Bezpiecznie na drodze”. Młodzi wraz z opiekunami wyszli na ul. Tarnowską, by dać przykład właściwego zachowania. Ubrani w kamizelki odblaskowe i wyposażeni w elementy odblaskowe przemaszerowali w dwóch grupach wzdłuż ulicy – jedni w kierunku Tarnowa, pozostali w stronę Tuchowa.  Trzymane wysoko tabliczki z hasłami na temat bezpieczeństwa i dopięte do kamizelek spersonalizowane napisy budziły zainteresowanie wszystkich uczestników ruchu drogowego oraz przyświecały idei happeningu.  Na przejściu pod szkołą pod czujnym okiem Dzielnicowych  z Komisariatu Policji Tarnów Centrum oraz Policjantów z Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Miejskiej Policji w Tarnowie, Komendanta Straży Gminnej oraz Pana Stopa uczniowie najmłodszych klas  wręczali zatrzymującym się kierowcom „drogowe niezapominajki”, przypominające o zasadach ruchu drogowego i poszanowaniu pieszego, tego dużego,  jak również małego.

Szkoła w Tarnowcu znajduje się przy  bardzo ruchliwej ulicy. Dyrekcja i pracownicy  dokładają wszelkich starań, by chronić swych podopiecznych w drodze do szkoły, jak również zapewnić im bezpieczny powrót do swych domów, w których czekają ich bliscy.

Właśnie dobiega końca VII edycja “Odblaskowej Szkoły”, w której Szkoła Podstawowa im Jana Hetmana Tarnowskiego w Tarnowcu bierze czynny udział.  Poprzez szereg działań zarówno tych standardowych i profilaktycznych jak również niekonwencjonalnych, szkoła chce chronić największą wartość – życie i zdrowie swych uczniów. W tym celu udoskonalono kamizelki odblaskowe poprzez dopięcie do nich spersonalizowanych napisów i haseł (“Adaś – 7 lat”, ” Zosia – 9 lat”, “Wracam do domu”, “Radość życia”, “JA noszę odblaski! TY zwolnij”, etc.) Mają one za zadanie przykuć uwagę kierowcy, wzruszyć serce a w konsekwencji zmniejszyć prędkość pojazdu. Na drodze porusza się nie anonimowy pieszy lecz konkretne dziecko, które kierowca poznaje z imienia! W ten sposób nawiązuje się wzajemna relacja i szacunek na drodze, a odpowiedzialność za bezpieczeństwo leży zarówno po stronie kierowcy, jak i pieszego.

Budowanie świadomości i wyrobienie odpowiednich nawyków od najmłodszych lat może wpłynąć na zwiększenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym. Dzisiejszy happening miał dać temu przykład.

Kolejne wydarzenie w tym zakresie odbędzie się 27 października. Będzie to impreza „Z bezpieczeństwem za pan brat”, podczas której uczniowie podsumują zrealizowane działania.

wiecej na >> www.zsptarnowiec.pl