“Z bezpieczeństwem za pan brat”

Dobiega końca VII edycja “Odblaskowej szkoły” a wraz z nią wszelkie działania profilaktyczne, standardowe jak również niestandardowe związane z bezpieczeństwem na drodze. W naszej szkole miała miejsce ostatnia akcja podsumowująca wszystkie dotychczasowe przedsięwzięcia, które miały na celu ochronę jej uczniów.

Na sali gimnastycznej dominowały intensywne i odblaskowe kolory, jak na prawdziwy festyn przystało. Spośród nich wyłaniały się pojazdy, znaki drogowe, uliczki, rondo i mnóstwo haseł o bezpieczeństwie.

Uczniowie klas 1-6 rozpoczęli imprezę niestandardowo, zaskakując jury odblaskowym pokazem mody. W rytm taktów muzyki dzieci prezentowały iście wybiegowe kreacje idealne na przemieszczanie się o zmroku po ulicy.

Kolejnym etap festynowego konkursu były scenki, wiersze i piosenki na temat bezpieczeństwa. Tu uczniowie wykazali się dużą dozą humoru, stylu i kreatywności ukazując swe wokalno-aktorskie talenty. Z radością można było zaobserwować efekt ogromu pracy dzieci i wychowawców oraz różnorodność występów: od słodkich piosenek w wykonaniu najmłodszych klas, przez bogate w rekwizyty scenki starszych uczniów po wyszukaną poezję o odblaskach deklamowaną przez odważnych.

Festyn “Z bezpieczeństwem za pan brat” był wyjątkową imprezą nie tylko ze względu na ilość odblasków, dekoracji, haseł i występów, które towarzyszyły tej imprezie. Pokazom z zakresu bezpieczeństwa przyglądali się policjanci z Komisariatu Policji Tarnów Centrum – Dominik Burak i Piotr Olearczyk, Naczelnik Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Miejskiej Policji Władysław Szydłowski, radni Tarnowca Jan Nowak i Grzegorz Drwal, komendant Straży Gminnej Arkadiusz Łucarz, a także znakomity żużlowiec Janusz Kołodziej. Ich obecność dodała rangi całemu przedsięwzięciu i pokazała, że w troskę  o bezpieczeństwo uczniów powinniśmy się angażować wszyscy.

Zdjęcia i film będą kolejnym elementem przypominającym młodym o zachowaniu ostrożności na drodze. W całej festynowej zabawie chodziło przecież o rzecz najistotniejszą – ochronę życia i zdrowia uczniów, przemierzających co dzień drogę do i ze szkoły.