„Każdy może zobaczyć morze”

Fundacja „Przyjaciele Tarnowca”, we współpracy z naszą szkołą i Parafią, po raz trzeci zorganizowała kolonię letnią w Jastrzębiej Górze w ramach projektu „Każdy może zobaczyć morze”. Jej uczestnikami były dzieci ze szkół z terenu gminy Pleśna oraz gminy Tarnów. Opiekę nad dziećmi sprawowały panie: Urszula Kupczyk, Renata Tyńska, Agnieszka Trojak, Katarzyna Piórkowska i Anna Chmura. Podczas 14 – dniowego pobytu w Jastrzębiej Górze dzieci wzięły udział w zajęciach edukacyjno – wychowawczych, rozwijały własne zainteresowania, aktywnie i kulturalnie spędzały czas w gronie rówieśników. W czasie trwania kolonii dzieci zwiedziły m.in. Latarnię morską na Przylądku Rozewie, Fokarium i Szlak Militarny na Helu, Gdańsk (Trakt Królewski, Kościół Mariacki, fontanna Neptuna, Żuraw, Długi Targ), Gdynię (okręt ORP Błyskawica, żaglowiec „Dar Pomorza”, Akwarium Gdyńskie, przystań jachtowa), odbyły rejs statkiem pirackim na trasie Westerplatte – Gdańsk. Dużo radości dostarczył całodniowy pobyt w Łeba Parku (pełen atrakcji Park Dinozaurów). Wiele niezapomnianych wrażeń dzieci przeżyły w czasie wędrówki po Słowińskim Parku Narodowym w Łebie, gdzie największą atrakcją są rozległe ruchome wydmy – największy w Europie pas ruchomych wydm. Wiatr sprawia, że wydmy przemieszczają się i osiągają wysokość kilkudziesięciu metrów.

Dużą popularnością wśród uczestników kolonii cieszyły się także inne formy zajęć zorganizowane podczas kolonii: spotkanie z kulturą kaszubską, koncert szant, warsztaty plastyczne, ognisko połączone ze wspólnym śpiewaniem, pogodne wieczorki, nadmorskie wędrówki, zawody sportowe, kąpiele morskie, dyskoteki, konkursy i quizy, obserwacje wschodu i zachodu słońca.

Szybko minęły te dwa wspaniałe tygodnie spędzone nad pięknym polskim morzem, w miejscu najdalej wysuniętym na północ w Polsce.

Galeria zdjęć >>