Kolonia letnia w Jastrzębiej Górze

W dniach 14 – 26 lipca 2019 r. odbył się 5 wyjazd kolonijny w ramach programu „Każdy może zobaczyć morze”. Miejscem zakwaterowania był Ośrodek Wczasowy FENIKS w Jastrzębiej Górze.

W ramach pobytu dzieci odbyły wycieczki wyjazdowe całodzienne, wycieczki piesze, miały zorganizowane zajęcia integracyjne – sportowe, plastyczne i rekreacyjne.

Wycieczki wyjazdowe całodzienne:

16 lipca 2019 r. – Mierzeja Helska i Hel.

W drodze dzieci zostały zapoznane z historią miejsca uważanego za początek Polski. Podziwiały także słynne miejscowości nadmorskie – Juratę, Kuźnicę, Jastarnię, Chałupy. Po spacerze ścieżką edukacyjną koloniści odbyli rejs statkiem Ocean po Zatoce Puckiej oraz po otwartym morzu. Z Bałtyku obserwowali Port Wojenny, zatopione okręty, Trójmiasto oraz pilnie strzeżoną rezydencję prezydenta Polski. Był też czas na zakup pamiątek oraz gofrów i lodów. W drodze powrotnej dzieci zwiedziły przystań jachtową oraz port w Jastarni, gdzie podziwiały piękne łodzie i kutry rybackie.

19 lipca 2019 r. – Sarbsk, Sea Park.

Dzieci uczestniczyły w zapierających dech w piersiach pokazach polskich fok szarych i pospolitych, uchatek kalifornijskich oraz kotików amerykańskich. Zwiedziły także Oceanarium Prehistoryczne i wzięły udział w projekcji filmu 5 D.

20 lipca 2019 r. – Łeba, Słowiński Park Narodowy.

Celem wycieczki było zapoznanie się krajobrazem oraz florą SPN. Ruchome wydmy, wymarłe lasy, widoki na jezioro Łebsko i morze oraz wszechogarniający piasek zachęcały do zabawy i fotografowania. Na wydmy dzieci dotarły meleksami, natomiast drogę powrotną do Wyrzutni Rakiet odbyły spacerując dzikimi plażami Bałtyku.

22 lipca – Gdańsk.

Koloniści w pierwszej kolejności zwiedzili Westerplatte, gdzie oddali hołd Obrońcom Wybrzeża niemal na miesiąc przed 80. rocznicą wybuchu II wojny światowej. Powtórka z historii odbyła się w nastroju zadumy i refleksji. Kolejnym punktem programu było zwiedzanie Gdańskiej Starówki. Dzieci poznawały historię miasta, podziwiając Neptuna, Żurawia, Zielony Most nad Motławą, Zieloną Bramę, spacerując Długim Targiem i urokliwymi uliczkami Starego Miasta. Zwiedziły także Bazylikę Mariacką, czyli największy ceglany kościół w Europie, i podziwiały jej skarby – niezwykły, czternastometrowy zegar astronomiczny z XV w. oraz tryptyk Sąd Ostateczny Hansa Memlinga. Oczywiście nie obyło się bez zakupu bursztynowych pamiątek.

24 lipca 2019 r. – Sopot.

Pierwsze kroki koloniści skierowali na spockie molo, które jest wizytówką kurortu. Spacer po 511 metrach pomostu jest obowiązkowym punktem programu każdej wycieczki. Cudowna pogoda, widok na Zatokę Gdańską i przycumowane jachty oraz krzyk mew sprawiły, że dzieci oddały się ulubionej rozrywce – zatańczyły Arab Techno. Był także spacer po Monciaku i zakup wytworów rękodzieła na spockim jarmarku.

Wycieczki piesze:

– spacer do Gwiazdy Północy, czyli punktu Polski najdalej wysuniętego na północ.

– spacer do sąsiedniego Rozewia, podziwianie panoramy z najstarszej na Wybrzeżu latarni morskiej.

– wyjście do kościoła na niedzielną mszę św.

– kilkukrotne wyjście do centrum Jastrzębiej Góry na lody, gofry, zapiekanki, zakup pamiątek i na pocztę.

Zajęcia integracyjne:

– spartakiada,

– pasowanie na plażowicza,

– biegi poranne,

– zajęcia plastyczne do „Randki w ciemno” – fotobudki,

– zabawa „Randka w ciemno”,

– podziwianie wschodów i zachodów słońca na plaży,

– zajęcia plastyczne – meduzy,

– zabawy na plaży i kąpiele w morzu,

– pasowanie na plażowicza,

– zajęcia plastyczne do „Baśniboru” – przygotowanie strojów,

– zabawa „Baśnibór w Feniksie”,

– ognisko, śpiewanie piosenek, zabawy ruchowe,

– nauka szant i zabaw kolonijnych,

– quiz „Kocham Cię Morze”,

– koncert kubański,

– udział w rosyjskim pokazie talentów,

– poczta kolonijna,

– kino kolonijne,

– dyskoteka,

– Feniks Show – konkurs talentów,

– planszowisko,

– kolonijny konkurs czystości.